کنفرانس اقتصاد دریاپایه بستری مناسب جهت همفکری اقتصاددانان و قانون‌گذاران

کنفرانس اقتصاد دریاپایه بستری مناسب جهت همفکری اقتصاددانان و قانون‌گذاران

عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان مطرح کرد:

کنفرانس اقتصاد دریاپایه بستری مناسب جهت همفکری اقتصاددانان و قانون‌گذاران

عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان اظهار داشت: کنفرانس اقتصاد دریاپایه فرصت ارزشمندی را جهت آشنایی با فعالیت‌های علمی متنوع و موضوعات جدید علمی و آموزشی فراهم می‌نماید.

دکتر سعید شفیعی ثابت در گفت‌وگو با کمیته تبلیغات دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریاپایه با بیان اینکه این کنفرانس شرایط مناسبی را برای همفکری با اقتصاددانان بخش‌های دولتی و غیردولتی و قانون‌گذاران، صیادان محلی و گردشگران جهت تبادل‌نظر و ارزیابی خلأهای تحقیقاتی- کاربردی فراهم می‌نماید تصریح کرد: این‌که بتوانیم با مشارکت بخش‌های مختلف علمی و اجرایی و جامعه دانسته‌ها و توانایی‌هایمان را دسته‌بندی کنیم و به دسته‌بندی و اولویت‌بندی نادانسته‌ها در چهارچوب فعالیت‌های علمی عملیاتی جهت توسعه اقتصاد دریا محور بپردازیم قطعاً شروعی برای یک موفقیت ارزشمند خواهد بود.

عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان در خصوص تعریف و مفهوم اقتصاد دریاپایه عنوان کرد: بانک جهانی اقتصاد آبی را استفاده پایدار از منابع اقیانوسی در جهت رشد اقتصادی، بهبود معیشت و مشاغل و درعین‌حال حفظ سلامت بوم‌سازگان اقیانوس‌ها تعیین نموده است. در تعریفی دیگر توسط کمیسیون اروپا کلیه فعالیت‌های مربوط به اقیانوس‌ها، دریاها و سواحل که طیف گسترده‌ای از بخش‌های به‌هم‌پیوسته تأسیس‌شده و نوظهور را پوشش می‌دهد به‌عنوان اقتصاد دریا محور در نظر می‌گیرد. از دیدگاه اتحادیه کشورهای مشترک المنافع اقتصاد دریا پایه مفهومی نوظهور که مدیریت بهتر منابع اقیانوسی و آبی ما را تشویق می‌کند تعریف‌شده است. از طرفی سازمان بین المللی حفاظت یک سازمان محیط‌زیست غیرانتفاعی آمریکایی می‌افزاید که اقتصاد آبی همچنین شامل مزایای اقتصادی است که ممکن است به بازار عرضه نشود، مانند ذخیره کربن، حفاظت از سواحل، ارزش‌های فرهنگی و تنوع زیستی.

درک و مدیریت بهتر منابع؛ چالش مهم اقتصاد آبی

وی ادامه داد: امروزه اقتصاد آبی یک اصطلاح پرکاربرد در سراسر جهان است و  مرکز اقتصاد آبی با سه معنی مرتبط متمایز نموده است که شامل سهم کلی اقیانوس‌ها در اقتصادها، نیاز به پرداختن به پایداری زیست‌محیطی اقیانوس‌ها و اقتصاد اقیانوسی به‌عنوان یک فرصت رشد برای کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه است. سازمان ملل متحد اخیراً اقتصاد آبی را به‌عنوان اقتصادی تعریف کرده است که شامل طیف وسیعی از بخش‌های اقتصادی و سیاست‌های مرتبط است که باهم تعیین می‌کنند که آیا استفاده از منابع اقیانوسی پایدار است یا خیر.

چالش مهم اقتصاد آبی درک و مدیریت بهتر بسیاری از منابع است. جنبه‌های پایداری اقیانوسی، از ماهیگیری پایدار گرفته تا سلامت اکوسیستم تا جلوگیری از آلودگی، اقتصاد آبی ما را به چالش می‌کشد تا درک کنیم که مدیریت پایدار منابع اقیانوسی نیازمند همکاری در سراسر مرزها و بخش‌ها از طریق مشارکت‌های مختلف و در مقیاسی است. به‌ویژه برای کشورهای درحال‌توسعه که با محدودیت‌های قابل‌توجهی روبرو هستند.

 

اثرگذاری بالقوه گردشگری و شیلات بر اقتصاد گیلان و کشور

عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان با بیان اینکه گردشگری و شیلات می‌تواند به‌صورت بالقوه بر اقتصاد گیلان و کشور اثرگذار باشد که این امر نیاز فراهم کردن زیرساخت‌های متعدد و توسعه و ترویج فرهنگ گردشگری و آموزش در بلندمدت است گفت: رویداد دومین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریا پایه فرصت خوبی برای بحث و تبادل‌نظر در مورد این موضوع بااهمیت است.

این استاد حوزه شیلات و آبزیان تصریح کرد: دیدگاه ما به گردشگری شیلاتی و صیادی باید از نوع گردشگری شیلاتی و صیادی پایدار باشد. ازنظر صندوق جهانی طبیعت گردشگری صیادی پایدار، روشی رو به افزایش برای تنوع بخشیدن به فعالیت‌های ماهیگیران است. صندوق جهانی طبیعت به‌طور فعال در ترویج و پشتیبانی فنی از گردشگری ماهیگیری پایدار در مدیترانه مشارکت داشته است. به نظر می‌رسد که با بررسی‌های علمی و کارشناسانه و البته در نظر گرفتن اختصاصات بومی منطقه‌ای می‌توان الگوهایی را از خروجی‌های این مشارکت استحصال نمود.

این استاد حوزه شیلات ادامه داد: سازمان برنامه ریزی امکانات و مناطق دریایی اروپا پیشنهاد نموده است که پتانسیل قوی برای همکاری بین شیلات و گردشگری می‌تواند همزیستی و هم‌افزایی مستمر این دو فعالیت را امکان‌پذیر کند و  با در نظر گرفتن اصول حفظ یک خط ساحلی جذاب و سازنده اجازه می‌دهد که پاسخگوی نیازهای گردشگران و ماهیگیران باشد. البته لازم به ذکر است که هر دو بخش می‌توانند بر اساس استفاده از فضا و امکانات باهم تعامل داشته باشند.

وی با بیان اینکه تنوع تدریجی پیشنهاد‌های گردشگری ساحلی و دریایی همراه با سنت دیرینه ماهیگیری می‌تواند منجر به چالش‌هایی بین گردشگری و شیلات شود که فعالیت خود را در همان منطقه انجام می‌دهند تصریح کرد: علاوه بر این، هر دو فعالیت، اگر به‌طور ناکافی تنظیم شوند، می‌توانند بر کیفیت کلی محیط‌زیست دریایی تأثیر بگذارند و به‌طور بالقوه پایداری یکدیگر را تهدید کنند.

شفیعی‌ثابت ابراز کرد: بااین‌حال، هر دو بخش فرصت‌های بسیار امیدوارکننده‌ای را برای همزیستی  و تعامل نشان می‌دهند و می‌توانند باهم همکاری کنند. چنین هم‌افزایی‌هایی می‌تواند به‌عنوان‌مثال شامل امکان سوارشدن به قایق‌های ماهیگیری حرفه‌ای برای گردشگران یا افزایش پیشنهاد‌ها/تنوع غذایی در آشپزی محلی برای گردشگران با ارائه محصولات دریایی ماهیگیری محلی و تازه باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان در پایان درخصوص افزایش سهم گردشگری شیلاتی و صیادی گفت: با در نظر گرفتن مشاهده رفتارهای آبزیان و بررسی الگوهای رفتاری آن‌ها و توسعه و ترویج این فرهنگ می‌تواند بعد جدیدی به این تعریف اضافه نمود. به این معنی که با فراهم آوردن امکانات اولیه و ساده مطالعه/مشاهده رفتارهای آبزیان و بررسی غیرتهاجمی رفتارهای گونه‌های آبزیان می‌توان به سمت‌وسوی توسعه پایدار گردشگری نیز پیش رفت.

 

گفت‌وگو: شکیلا لشکری، سردبیر فانوس دریا و عضو کمیته تبلیغات کنفرانس

بازدیدامروز خبر: 1
  
بازدید کل: 14